Vaskemaskine

Sæbe

Koncentreret sæbe (ultra) er svært at dosere. Overdosering af sæbe kan sætte sig som en prop i sæbeslangen (slangen mellem skuffe og tromle) og som ILDELUGTENDE belægning på ydersiden af tromlen.

Følg anvisningerne på pakken nøje. Er tøjet kun let tilsmudset tilsættes vasken mindre sæbe. Overskydende sæbe sætter sig som belægning på bagsiden af tromlen og varmelegemet og kan medføre lugtgener. Tøjet lugter surt. (Se hvordan problemet fjernes under “Fejlsøgning”.)

Skyllemiddel

Har kun ringe eller ingen gavnlig effekt, udover at tilføre tøjet en parfumeret duft og gøre det blødt. Begge dele skyldes sæberester i tekstilet og betyder IKKE at tøjet er blevet mere rent end tøj der ikke er vasket med skyllemiddel. Snarer tværtimod.

Kun til silke bør skyllemiddel anvendes med måde, da det fjerner statisk elektricitet.

Overdosering af skyllemiddel kan medføre at tekstilerne får pletter, der dog som regel kan bortvaskes.

Trevlesi

Trevlesien bør renses jævnligt. De fleste producenter reklamerer med selvrensende trevlesier, også kaldet nålefælder. Disse ligner ikke de “gamle” trevlesier, men er foruden masker, således at hår, trevler og lign. kan passere ud sammen med det snavsede vand, mens knapper, mønter, clips og andre fremmedlegemer bliver i nålefælden.

Et fremmedlegeme i nålefælden samler skidt omkring sig. Derfor skal den, ligesom trevlesien, renses jævnligt. Undersøg samtidig om noget ved et uheld er passeret forbi nålefælden når du har den ude. (Lys evt. med en lommelygte ind i hullet hvor nålefælden/trevlesien har siddet.

Afkalkning

Sæben blødgør vandet. Nogle anvender afkalkningsmiddel ved hver vask. Dette er i princippet udmærket i det man da undgår at kalken binder sig til kar, tromle og varmelegeme.

I stedet kan anvendes citronsyre (eller andre afkalkningsmidler) Se anvisningen på flasken og HUSK at se i brugsanvisningen hvordan producenten anbefaler at du afkalker. Afkalk efter hvor ofte du vasker og efter vandets hårdhedsgrad. (sidstnævnte kan oplyses af dit lokale vandværk).

Korrekt afkalkning forlænger maskinens levetid.

Sæbeskuffen

Bør holdes ren, så sæberester ikke danner en prop i sæbeslangen (slange mellem skuffe og vasketromle). Som regel kan skuffen trækkes helt ud og vaskes i varmt vand fra hanen.

I skyllemiddel-rummet sidder en hævert som består af et rør der sidder støbt på skuffen, med en løs “prop” over. Proppen bør ligeledes renses i varmet vand for størknet skyllemiddel og sæberester. Proppen er som regel lige til at trække af. (se evt. i din brugsanvisning)