Komfurer, ovne og kogeplader

Selvrensende ovne

Der findes 2 typer selvrensende ovne; KATALYTISK SELVRENS og PYROLYTISK SELVRENS. Begge typer virker ved opvarmning, og fungere som følger:

KATALYTISK: Har en ru overflade (emalje). Når fedtstænk fra maden rammer vil der pga. den ru overflade være små luftlommer under fedtet, som når det varmes op udvider sig og presser fedtet ud i ovnrummet hvor det fordamper og forsvinder ud gennem ovnens ventilations-system, sammen med den varme damp. KATALYTISK selvrens virker ikke ved store koncentrationer af fedt hvorfor ovnen bør “brændes af” med jævne mellemrum. Af samme årsag er der næsten aldrig selvrensende emalje i bunden, da det er her man oftest spiller fedtstof ved indsætning og udtagning af ovnplader.

KATALYTISK selvrens kan IKKE renses med sæbe eller kemikalier.

Nogle ovne er kun delvist selvrensende, oftest ved varmluftplade bagerst i ovnen.

KATALYTISK selvrens er den mest almindelige form for selvrensende ovn.

PYROLYTISK selvrens virker ved at ovnen varmer op til ca. 500 grader hvorved alt fedt og madrester forkuller. Ovnen har en sikkerhedsfunktion som gør at man ikke kan åbne lågen under renseprocessen.De forkullede madrester kan efter nedkølingen fjernes med en fugtig klud.

Ikke-selvrensende ovne

smør ovnrum og plader med brun sæbe. Stil en kop salmiakspiritus ind i bunden af ovnen og luk døren. (ovnen skal IKKE varmes op). Lad det stå natten over. Nu kan fedt og madrester fjernes let med en fugtig klud. Husk at vaske grundigt efter.